Ontstaan Gent’s blognetwerk ‘Gentse Geesten’

Het was bij Geert Vandamme (Gandavum2) en Jos Billen (Gent 1913) dat Frank Depreitere (persblog.be) in eerste instantie aansluiting vond met het idee om Gentse bloggers die erfgoed hoog in hun vaandel dragen te verenigen. Na een paar vergaderrondes in koffiehuizen afgelopen zomer, kreeg het kind een naam: de ‘Gentse Geesten’. *

Deze gezamenlijke titel is een koepelbenaming voor elk van de aangesloten leden, die hiermee ook een kwaliteitslabel onder Gentse blogs willen creëren. Wie het label draagt, verklaart zich akkoord met een charter inzake journalistieke deontologie en inzake de historische methode in de benadering van erfgoed en haar eventuele restauraties, aanpassingen en nieuwe bestemmingen.

Naast het creëren van een kwaliteitslabel willen de ‘Gentse Geesten’ ook naar buiten komen als één eenheid. Ze hebben de ambitie om een denktank te zijn ten aanzien van het erfgoedbeleid in Gent. Ze willen een volwaardig nieuwsmedium zijn voor Gent inzake berichtgeving over erfgoed. 

Het idee werkte aanstekelijk bij collega-bloggers die met erfgoed bezig zijn en dezelfde waarden nastreven. Al snel vervoegden een aantal gelijkgezinde blogmakers zich bij het genootschap: Claude Faseur (Gent-Geprent), Hannes De Zutter (De Moederschool van Vlaanderen)… De ‘Gentse Geesten’ staan open voor meer nieuwe leden. Naar ons weten is het de eerste keer in Gent/Vlaanderen dat bloggers – die onafhankelijk zijn van Stad en belangengroepen – hun krachten bundelen.

 

*‘Gentse Geesten’ werd een tussen 1988 en 1990 in het Nieuwpoorttheater gehanteerd voor de opvoering van een serie toneelstukken van “het kunstencentrum voor literatuur, BEHOUD DE BEGEERTE, maar mag thans, met goedkeuring van het theatergenootschap, voor dit nieuwe doel worden gebruikt.